Σάββατο , Ιανουάριος 22 2022
Αρχική / ΝΕΑ / Επαγγελματική πιστοποίηση Κουρέων / Κομμωτών & Περιποίησης Άκρων

Επαγγελματική πιστοποίηση Κουρέων / Κομμωτών & Περιποίησης Άκρων

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το σύστημα πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας Κουρέων – Κομμωτών και Τεχνιτών Περιποίησης Χεριών και Ποδιών.

Πιο αναλυτικά προβλέπεται:

 Η πιστοποίηση Επαγγελματικής Επάρκειας Κομμωτών – Κουρέων και Τεχνιτών Περιποίησης Χεριών και Ποδιών στοχεύει:
 
α) Στη διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών επικύρωσης των αποτελεσμάτων μάθησης που αποκτώνται μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ή μέσω επαγγελματικής εμπειρίας με τις προϋποθέσεις των διατάξεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 239 του ν. 4281/2014, όπως εκάστοτε ισχύει.

β) Στην ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών αναγνώρισης των αντίστοιχων προσόντων.

2. Οι όροι που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση έχουν τις ακόλουθες έννοιες:

 (α) «Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση»: Η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που συμπληρώνει, εκσυγχρονίζει ή και αναβαθμίζει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες αποκτήθηκαν από τα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ή μη τυπικής εκπαίδευσης ή από επαγγελματική εμπειρία με στόχο την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση της εργασίας και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη», ως ορίζεται στην παρ. 7 στο άρθρο 2 του ν. 3879/2010 και ισχύει.

(β) «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης τα οποία διακρίνονται σε επιπέδου Ένα και επιπέδου Δύο Αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης που παρέχουν σε ενηλίκους:

i) Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, ii) Γενική εκπαίδευση ενηλίκων, iii) Επαγγελματικό προσανατολισμό, iv) Επαγγελματική συμβουλευτική, και μπορεί να ανήκουν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ως ορίζεται στην παρ. 1 στο άρθρο 24Α του ν. 4186/2013 και ισχύει. 

 (γ) «Επαγγελματικά περιγράμματα»: Το σύνολο των βασικών και επί μέρους επαγγελματικών δραστηριοτήτων που συνθέτουν το αντικείμενο εργασίας ενός επαγγέλματος ή μιας ειδικότητας, καθώς και οι αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την ανταπόκριση στις δραστηριότητες αυτές», ως ορίζεται στην παρ. 14 στο άρθρο 2 του ν. 3879/2010 και ισχύει.

(δ) «Κομμωτής – Κουρέας»: Άτομο που παρέχει κάθε είδους εργασία κομμώσεως σε παιδιά, άνδρες και γυναίκες, όπως κούρεμα, χτένισμα απλό ή καλλιτεχνικό, απλό ή ειδικό λούσιμο, αποχρωματισμό, αποχρώσεις, ανταύγειες (MECHES), κατσάρωμα (PERMANENTE), ίσιωμα, τοποθέτηση τοπικής περούκας και περούκας, ξύρισμα και λοιπές καλλιτεχνικές εργασίες (ως ορίζεται στην περ. α, της παρ. 1 του άρθρου 237 του ν. 4281/2014, όπως ισχύει.)

(ε) «Τεχνίτης περιποίησης χεριών και ποδιών»: είναι εκείνος που παρέχει υπηρεσίες στην περιποίηση χεριών (MANICURE) και ποδιών (PEDICURE) (ως ορίζεται στην περ. γ, της παρ. 1 του άρθρου 237 του ν. 4281/2014, όπως ισχύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ

ΦΕΚ 1463

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Προς: Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Νίκη Κεραμέως

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ της Καλλιτεχνικής Ένωσης  Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ε.Κ.Ε), ευχαριστούν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κι εσάς προσωπικώς για την θετική περαίωση της δημοσίευσης στο ΦΕΚ 1463/Β/13.4.2021 της ΚΥΑ με θέμα, την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων Κουρέων – Κομμωτών και Τεχνιτών Περιποίησης Άκρων.

Ήταν ένα δίκαιο και ζωτικής σημασίας αίτημα του κλάδου μας που ταλαιπώρησε χιλιάδες συναδέλφους επί επτά χρόνια.

Ευχόμαστε επιτυχία στο σημαντικό υπουργείο που προΐστασθε!

Με εκτίμηση για την Κ.Ε.Κ.Ε

Ο πρόεδρος Νίκος Κούρτης  

 

Προς: Γεν. Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου Μάθησης

Το Δ.Σ. της Καλλιτεχνικής Ένωσης Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ε.Κ.Ε), με απόφασή του ευχαριστεί:                   

  • τον κ. Γεώργιο Βούτσινο, Γ. Γ. Επαγγ/κής εκπαίδευσης  Κατάρτισης και Δια βίου Μάθησης,      
  • την κ. Κωνσταντίνα Πισλή, Διευθ. Γ. Γ. Επαγγ/κής εκπαίδευσης  Κατάρτισης και Δια βίου Μάθησης,     
  • το προσωπικό της ανωτέρω Γ. Γ. που σε συνεργασία με την Κ.Ε.Κ.Ε. συνετέλεσαν, ώστε να συνταχθεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 1463 /Β/13.4.2021 η ΚΥΑ με την οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων των Κουρέων Κομμωτών και τεχν. περιποίησης άκρων (μανικιούρ-πεντικιούρ).      

Για το Δ. Σ. :

Ο Πρόεδρος Νίκος Κούρτης.

 

Δείτε επίσης

Μάθε πώς είναι να είσαι μοναδική

Η νέα leave in μάσκα Unico δίνει μία νότα πολυτέλειας στα μαλλιά σου. Εμπλουτισμένη με …