Αρχική / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙΤΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ / Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης προστάτης των κομμωτών, πότε, που και γιατί τιμούμε την μνήμη του!

Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης προστάτης των κομμωτών, πότε, που και γιατί τιμούμε την μνήμη του!

Κυριακή 3 Μαϊου 2020

Το Δ.Σ του Συλλόγου – κουρέων – κομμωτών – καταστηματαρχών Ν. Μεσσηνίας και η Kλαδική Ομοσπονδία (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε) σας προσκαλούν στην ετήσια γιορτή των κομμωτών, τιμώντας τη μνήμη του Οσιομάρτυρα Ηλία Αρδούνη (κουρέα), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαϊου 2020, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της “Υπαπαντής του Χριστού” Καλαμάτα.
Η εορταστική εκδήλωση ξεκινάει το πρωί της Κυριακής με:
Τέλεση όρθρου και θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. κ . Χρυσόστομου.

Προσέλευση τοπικών αρχών.


Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της εικόνας του Αγίου πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομου.
Τέλος της Θρησκευτικής εορτής.
Το μεσημέρι πραγματοποιείται περιφερειακό συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Kλαδικής Ομοσπονδίας (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε) και των περιφερειακών σωματείων, ενημερώνοντας για θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Όσοι συνάδελφοι έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν.
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει κομμωτικό show.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρόεδρο του σωματείου Μεσσηνίας κα. Βάσω Μακροπούλου, τηλ 27210 25995.

Η ζωή του και το τέλος του…

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 31 Ιανουαρίου. Είναι ο προστάτης Άγιος των κουρέων και των κομμωτών.

Ως γνωστόν η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ηλία του Αρδούνη, προστάτη των Κουρέων και Κομμωτών, τελείται την 31η Ιανουαρίου. Επειδή όμως στην Καλαμάτα από την 27η Ιανουαρίου μέχρι και την 9η Φεβρουαρίου τιμάται με μεγάλη ευσέβεια και ευλάβεια η Πολιούχος της πόλης Παναγία η “Υπαπαντή” και η μνήμη του Αγίου Ηλία είχε περιέλθει σε δεύτερη μοίρα και δεν υπήρχε συμμετοχή, γι’ αυτό και μεταφέρθηκε η μνήμη του την Κυριακή των Μυροφόρων, κατόπιν εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου με την υπ’ αριθμ. 2652/182 Απόφαση της 28ης Νοεμβρίου 1955. Η δε ημέρα αυτή επιλέχθηκε για τον λόγο ότι ο Άγιος Ηλίας κατά την ημέρα αυτή της Κυριακής των Μυροφόρων έγινε Μοναχός στο Άγιον Όρος, μετανοώντας έτσι για την άρνηση του στο χριστιανισμό του και την μετονομασία του σε Μουσταφά.

Ο  Ηλίας γεννήθηκε στην Καλαμάτα και ήταν κουρέας στο επάγγελμα. Σύμφωνα με τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Καλαμάτα και συχνά οι προεστοί τον συμβουλεύονταν για διάφορες υποθέσεις της πόλης. Όταν κάποτε ανέφεραν στον Ηλία για τα βαρύτατα χρέη και τα άλλα βάσανα που υπέφεραν οι Χριστιανοί από τους κατακτητές Τούρκους, αυτός τους απάντησε ότι θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε να ελαφρύνουν τους Χριστιανούς από τη βαριά φορολογία, γιατί κάτω από αυτό το βάρος αυτοί κινδυνεύουν να αλλαξοπιστήσουν.

Οι προεστοί αντέτειναν ότι οι χριστιανοί δεν διατρέχουν κανένα τέτοιο κίνδυνο. Τότε αυτός, θέλοντας να τους δείξει πόσο εύκολα αλλάζει κανείς κάτω από δυσβάστακτες πιέσεις, τους λέει: «Εμένα, αν κάποιος μου δώσει ένα φέσι, αλλάζω την πίστη μου». Τότε ένας από τους προεστούς για να αστειευτεί, του φέρνει ένα φέσι. Εκείνος το φοράει και πηγαίνει στον καδή (μουσουλμάνο δικαστή) και του δηλώνει ότι ασπάζεται τον μωαμεθανισμό με το όνομα Μουσταφά.

Ο Μουσταφάς -πρώην Ηλίας- γρήγορα μετανιώνει. Αφήνει την πόλη του, την Καλαμάτα, και πηγαίνει στο Άγιο Όρο. Εκεί εξομολογήθηκε την αμαρτία του και εκάρη μοναχός. Η συνείδησή του δεν τον άφηνε να ησυχάσει, αφού συχνά έφερνε στο νου του τον λόγο του Κυρίου: «Όστις δ’ αν αρνησηταί με έμπροσθεν των ανθρώπων, αρνήσομαι αυτόν καγώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς» (Ματθαίου Ι, 33). Ο Ηλίας αναφέρει τις ανησυχίες του στον πνευματικό του, ο οποίος τον συμβουλεύει να επιστρέψει στην Καλαμάτα και να ομολογήσει με παρρησία την πίστη του στον Χριστό.

Πράγματι, ο Ηλίας επιστρέφει στην Καλαμάτα και μια μέρα παρουσιάζεται στην αγορά. Εκεί, κάποιοι μουσουλμάνοι καταστηματάρχες τον αναγνωρίζουν: «Δεν είσαι εσύ ο Μουσταφάς Αρδούνης;» του λέγουν. «Εγώ είμαι, πλην όχι Μουσταφάς, αλλά Ηλίας και Χριστιανός Ορθόδοξος» και αμέσως αρχίζει να ονειδίζει τη θρησκεία τους. Αυτοί του επιτίθενται με άγριες διαθέσεις και τον σύρουν ενώπιον του καδή, ο οποίος τον κλείνει στην φυλακή. Λίγες μέρες αργότερα διατάζει να ριφθεί στην πυρά και να καεί με χλωρά ξύλα. Σύμφωνα με τον διδάσκαλο Διονύσιο τον Ποδάρο, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται ο Συναξαριστής, κατά την πορεία του Ηλία προς τον τόπο του μαρτυρίου, ένας από τους δήμιους του κατέκοψε την πλάτη με το ξίφος του. Όταν έφθασαν στον τόπο του μαρτυρίου στις 31 Ιανουαρίου 1686 έρριψαν αυτόν στην πυρά και ω του θαύματος! ούτε τα ρούχα, ούτε τα γένια του κάηκαν τελείως, αλλά η πυρκαϊά έσβησε χωρίς να βλαβεί διόλου το μαρτυρικό σώμα του. Το βράδυ, οι φρουροί του λειψάνου του, είδαν ένα ουράνιο φως, που κατέβηκε και περικύκλωσε το σώμα του.

Στον τόπο του μαρτυρίου και της ταφής του, οι χριστιανοί της Καλαμάτας έκτισαν Ναό προς τιμήν των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, καθώς για τον φόβο των Τούρκων δεν έδωσαν το όνομα του μάρτυρα Ηλία. Η κάρα του Αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Βουλκάνου (μεταξύ Αρχαίας Μεσσήνης και Βαλύρας) στη Μεσσηνία.

 

22 & 23 Μαρτίου 2020 το1o Διεθνές Φεστιβάλ στο Ζάππειο Μέγαρο!!!

 

 

Κυριακή 3 Μαϊου 2020 Το Δ.Σ του Συλλόγου – κουρέων – κομμωτών - καταστηματαρχών Ν. Μεσσηνίας και η Kλαδική Ομοσπονδία (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε) σας προσκαλούν στην ετήσια γιορτή των κομμωτών, τιμώντας τη μνήμη του Οσιομάρτυρα Ηλία Αρδούνη (κουρέα), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαϊου 2020, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της “Υπαπαντής του Χριστού” Καλαμάτα. Η εορταστική εκδήλωση ξεκινάει το πρωί της Κυριακής με: Τέλεση όρθρου και θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. κ . Χρυσόστομου. Προσέλευση τοπικών αρχών. Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της εικόνας του Αγίου πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομου. Τέλος της Θρησκευτικής εορτής. Το μεσημέρι πραγματοποιείται περιφερειακό…

User Rating: 5 ( 1 votes)

Δείτε επίσης

Σωματείο Κομμωτών «Ο Ερμής»

Με την συμμετοχή συναδέλφων και εκπροσώπων εταιρειών, το  Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Κομμωτών ‘Ο ΕΡΜΗΣ’ …